09. oktobar – Veliki broj zdravstvenih radnika odbija vakcinu protiv kovida – Srbija

0
107

Veliki broj zdravstvenih radnika u Srbiji ne samo što ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa već odbija da primi i vakcine koje su za njih obavezne. Ovakvo ponašanje zaposlenih u zdravstvu stvara konfuziju kod građana, a istovremeno i strah, jer se postavlja pitanje kako da uopšte vjeruju ljekarima, bez obzira na to o kojoj bolesti je riječ, kad mnogi od istih tih ljekara nemaju povjerenje u nauku i ono što su godinama učili. Oni sad treba da ubijede pacijenta da je nešto dobro za njega, a sami se toga ne pridržavaju.

– Postoje u ovom trenutku tri obavezne vakcine za zdravstvene radnike – protiv hepatitisa, protiv sezonskog gripa i MMR vakcina. Najviše od ovoga što smo dostigli u vakcinaciji zdravstvenih radnika jeste 50 odsto protiv hepatitisa – iznijela je premijerka Ana Brnabić poražavajuću statistiku i dodala da se protiv sezonskog gripa vakciniše 10 odsto zdravstvenih radnika.

Pojedini ljekari u Srbiji godinama iznose stavove koji su suprotni zvaničnoj medicini, a posebno tokom pandemije koronavirusa, stvarajući tako kod određenog broja građana sumnju u to da kovid 19 postoji i da su vakcine efikasne, iako su nekima od njih od posljedica korone preminuli i najmiliji.

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže da je neshvatljivo to da neki zdravstveni radnici odbijaju vakcinu i zvaničnu medicinu. Posljedice, kako kaže, mogu biti ogromne.

– Sve ustanove, Medicinski fakultet, SANU, LKS, Srpsko lekarsko društvo su jasno i nedvosmisleno rekli šta misle o vakcinaciji, a uporno se u javnosti stvara mišljenje da je struka podijeljena. Vjerujem da svi ljekari apsolutno podržavaju vakcinaciju i vjeruju u nju, a da onaj ko se nije vakcinisao to vjerovatno nije uradio zbog zdravstvenih ili nekih razloga slične prirode – rekao je dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, iako podaci koje je iznijela premijerka govore suprtno, piše Srbija Danas.