09. septembar – Malarija može biti iskorijenjena do 2050. godine – SZO

0
235

        Malarija je jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti na svijetu.

        Godine 2017. malarijom je bilo zaraženo gotovo 219 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 435.000 ljudi, većinom beba i djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

        Malarija može biti iskorijenjena do 2050. i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebala bježati od tog “cilja epskih razmjera”, izjavili su globalni zdravstveni stručnjaci.

        U velikom izvještaju, koji je u suprotnosti sa zaključcima prošlomjesečnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o malariji, 41 stručnjak rekao je da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, može iskorijeniti najranije 2050, prenosi Hina.

        Kako bi se ispunio taj cilj, vlade, naučnici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv te bolesti i komaraca koji je prenose, stoji u izvještaju i dodaje se da su za to potrebni ambicija, predanost i partnerstvo kao nikad prije.

        – Iskorjenjivanje malarije predugo je bilo daleki san, ali sad imamo dokaze da se ona može i treba iskorijeniti do 2050. – rekao je Richard Feachem, direktor Global Health Groupa s Univerziteta Kalifornije u San Francisku, jedan od voditelja analize u vezi s malarijom koju je naručio stručni časopis Lancet.

        Za njeno iskorjenjivanje do 2050. stručnjaci u Lancetovoj analizi iznijeli su nekoliko prijedloga. Kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, ljekove i insekticide, te da treba razviti nova sredstva, kao što su vakcine. Takođe navode da vlade u zemljama pogođenima malarijom i onima koje to nisu trebaju da povećaju ulaganja za gotovo dvije milijarde dolara godišnje kako bi ubrzale napredak u borbi protiv te bolesti.