09. septembar –Testiranje ljekova na simuliranim organima – Srbija

0
270

        Beograd je domaćin trodnevne naučne konferencije iz kompjuterskog bionženjeringa. Kompleksna oblast koja spaja inženjerstvo i medicinu, okupiće oko 200 naučnika i istraživača iz cijelog svijeta. Osma konferencija prvi put se održava u Srbiji u organizaciji Univerziteta u Beogradu i Kragujevcu. Kragujevčani su već postigli zapažene rezultate u toj oblasti koja predstavlja medicinu budućnosti u Centru za bioinženjering.

        Tijana Šušteršič, asistent na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu kažu da je jedna od stvari na kojima rade u Centru za bioinženjering u Kragujevcu – biodegradabilni stentovi. Kažu da su bolji od metalnih, jer nakon izvjesnog vremena nestanu, što je, kažu, idealan scenario.

        Filipović kaže da je bioinženjering nova oblast, disciplina koja obuhvata više naučnih oblasti – tehniku, medicinu, prirodne nauke, biologiju, hemiju, matematiku, informatiku…

               Na konferenciji će biti i drugih tema, kao što je kompjuterska hemija, kompjuterska ortopedija, razne druge obalsti u vezi sa implantatima, aneurizmama.. Svi akutni problemi koji su danas najzastupljeniji u medicini se analiziraju, traže se nove tehnologije, nove metode liječenja i terapije.