10. decembar – Roditelji proglašeni krivim zbog smrti bebe – Slovenija

0
253

Uprkos izrazitoj neuhranjenosti, kašlju, teškom disanju i opštem slabom stanju bebe roditelji je nisu odveli ljekaru pa je na kraju umrla u bolnici od posljedica upale pluća koja je dovela do trovanja krvi.
Roditelje 10 mjeseci stare bebe, umrle u ljubljanskoj bolnici zbog neliječene upale pluća i akutne neuhranjenosti, slovenski sud je osudio na uslovnu zatvorsku kaznu od dvije godine, a odslužiće je radom za opšte dobro, nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivicu za zanemarivanje djeteta.
Dijete je u bolnicu primljeno sa samo 3600 grama težine, a tragičan slučaj dogodio se još 2011. godine te pobudio veliku pažnju javnosti i socijalnih službi jer je fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, s još petero druge djece, i prije tragičnog slučaja odbijao njihovo liječenje i zdravstvene preglede.
Bili su uvjereni vegani i hranili se samo povrćem, ali i zagovornici prirodnog načina liječenja bez pomoći medicine i ljekova, a takav su životni stil onda nametnuli i svom naraštaju.
Optužnica protiv njih bila je podnesena tek 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najprije zbog kaznenog djela uzrokovanja smrti zanemarivanjem jer dijete, uprkos slabom stanju nisu odveli ljekaru pa je na kraju umrlo u bolnici.