10. februar – Kovid postao izgovor za sve što je loše u zdravstvu – Hrvatska

0
87

Jasna Karačić, predsjednica Udruženja za prava pacijenata, kazala je da su liste čekanja u bolnicama gorući problem u Hrvatskoj.

– Već godinama na to upozoravamo. I za dijagnostiku se liste protežu godinama, pacijentima nije omogućena zdravstvena zaštita u vremenskom roku u kojem je potrebno. Sad vidimo apsurd da su se neke liste smanjile, ali to nije realan prikaz stanja u bolnicama. I dalje za određene stvari pacijenti ne mogu doći na red. Tamo gdje je smanjena lista nije zato što je ta lista manja, nego se nije niti naručivalo na određene pretrage u pandemiji jer se govorilo da će se narudžbe moći ostvariti tek za sljedeću godinu – kazala je Karačić.

Dodala je da je teško reći koja kategorija pacijenata je najugroženija.

– Onkološki pacijenti su prioritet i nemaju vremena za čekanje. Vidjeli smo da su i onkološki bolesnici čekali terapiju ili je došlo do nestašice ljekova. Takve je situacije trebalo izbjeći na vrijeme, a mi rješavamo problem kad se dogodi umjesto da preveniramo dobrom reorganizacijom sistema. Svaki onkološki pacijent koji čeka i jedan dan više na liječenje, mogu se razviti komplikacije koje nijesu trebale – istakla je Karačić.

Zbog svega toga, kaže, mnogi su pacijenti odlučili da obave pretrage u privatnim klinikama. N1