10. jun – Alarmantna količina mikroplastike u kitovima – SAD

0
264

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) saopštila je da je njeno novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama.
Na Svjetski dan okeana i povodom prve UN konferencije o okeanima, koja je u četvrtak održana u Njujorku, WWF je naveo da su otkrili nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu. Ova svjetska organizacija za zaštitu prirode novim istraživanjem pokazala je uticaj zagađenja plastikom u sjeverozapadnom dijelu Sredozemnog mora.
Stručnjaci WWF analizirali su biopsije skoro 100 morskih sisara (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisare Pelagosu, najvećem zaštićenom području na Mediteranu, između (kontinentralnog dela) Italije, Francuske i ostrva Sardinije. Istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima.
– Ftalati su jedna od komponenti plastike, a obično se nalaze u ambalaži, zavjesama za tuširanje, kablovima, lakovima, ljekovima, bojama itd. Nalaze se i u kozmetici, npr. lakovima za nokte ili kosu, kao i u parfemima. Prosječna koncentracija DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suvom tkivu kitova je 1060 ľg/kg (mikrograma po kilogramu), a smatra se da je ona visoka kad je iznad 300 ľg/kg”, ističe se u saopštenju WWF.
Dodaje se da su ftalati toksični za ljude i životinje, sa mogućim štetnim posljedicama na plodnost i razvoj fetusa. Vjeruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasifikovani kao kancerogeni. Danas se u svijetu proizvodi tri miliona tona ftalata na godinu – navodi WWF.