10. novembar – KVALITET JE SADA PRIPORITET U JAVNIM NABAVKAMA U ZDRAVSTVU – Srbija

0
250

Tokom javnih nabavki u zdravstvu se više neće gledati samo najniža cijena proizvoda, već će presudan faktor biti kvalitet robe koja se kupuje. To je predviđeno sporazumom koji su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović, a kvalitet proizvoda moraće da prati i najniža cijena u regionu.
– Do sada je odlučujući faktor bila cijena, nije se mnogo gledalo na kvalitet. Kod nas je na tenderima 80 odsto odlučivala cijena, a 20 odsto kvalitet, u EU i razvijenim zemljama to je obrnuto – izjavo je ministar zdravlja i objasnio da se zbog toga dešavalo da se kupuju rukavice i konci koji nisu bili odgovarajućeg kvaliteta, koji su pucali, pa se trošilo mnogo više.
Situacija će sada biti obrnuta, za svaku javnu nabavku struka će definisati standarde kvaliteta i svi koji zadovolje te standarde mogu da se takmiče u cijeni, a najpovoljnija ponuda biće izabrana na tenderu. Sljedeći korak će biti da se ograniče rokovi za koje može da se završi javna nabavka, jer postoje brojni problemi sa žalbenim rokovima.
Direktor Uprave za javne nabavke kaže da je kod nabavke najvažnije da se dobije najbolji proizvod za raspoloživi novac, što znači da se ne kupuje samo najjeftinije što je dostupno na tržištu. Sa uvođenjem kvaliteta u javne nabavke krenulo se od zdravstva, jer je osim ekonomskog momenta važno brinuti i o zdravlju ljudi. Izjavo je da javne nabavke u zdravstvu čine 30 odsto svih nabavki, što je u prošloj godini bilo oko milijardu eura.