10. novembar – Odobren eksperimentalni lijek za Covid -19 – SAD

0
93

Američki regulatori su odobrili privremenu hitnu upotrebu prvog eksperimentalnog lijeka koji funkcioniše kao terapija sintetskim antitijelima u liječenju covida-19 farmaceutske kompanije Eli Lilly, ali samo za pacijente s blagim i umjerenim simptomima, koji nijesu hospitalizovani i ne prijeti im teži oblik bolesti zbog njihove životne dobi ili komorbiditeta.

Nešto više od mjesec dana otkako je američka kompaanija Eli Lilly podnijela zahtjev za odobrenje terapije antitijelima, FDA je izdala odobrenje za njezinu hitnu upotrebu na osnovu rezultata kliničkog ispitivanja sprovedenog na 465 odraslih osoba koje nijesu bile hospitalizovane.

Rezultati ispitivanja pokazali su da jednokratna infuzija lijeka smanjuje potrebu za hospitalizacijom ili odlascima na hitnu službu visokorizičnih pacijenata oboljelih od covida-19. Riječ je o terapiji monoklonskim antitijelima, koja se proizvode u laboratoriji, a specifična su samo za jedan antigen.

Monoklonska antitijela široko su korišćena klasa biotehnoloških ljekova, a u ovom slučaju se radi o vještačko proizvedenoj kopiji antitijela koju stvara ljudski organizam u borbi protiv infekcija. Njihova je primjena u medicini raznolika: od otkrivanja mikroorganizama, tumora ili različitih materija u organizmu (hormoni, ljekovi) do potiskivanja imune reakcije pri presađivanju tkiva i organa i liječenja zloćudnih tumora.

Monoklonska antitijela oponašaju reakciju imunog sistema nakon infekcije koronavirusom jer blokiraju šiljak virusa, što mu omogućuje da se veže i prodre u ljudske ćelije. Lijek se smatra djelotvornim u početnoj fazi infekcije, kada antitijela još uvijek imaju priliku da kontrolišu “napadača”, ali ne i u drugoj fazi covida-19, kada opasnost za pacijenta više ne predstavlja sam virus.