10. septembar – Astra Zeneca nastavila klinička ispitivanja na vakcini – Velika Britanija

0
93

– Farmaceutski div AstraZeneca pauzirao je ispitivanje vakcine protiv Covida-19 nakon neobjašnjive bolesti jednog od učesnika – saopštili su iz ove farmaceutske kompanije. Ova kompanija razvija vakcinu u saradnji s britanskim Univerzitetm Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja. Ta se vakcina smatrala jednom od vodećih globalnih kandidata protiv koronavirusa.

Prema portalu za medicinske vijesti Stat News, uočena je ozbiljna nuspojava kod jednog od učesnika britanskoga ispitivanja. AstraZeneca je dobrovoljno prestala s ispitivanjem oxfordske vakcine kako bi razmotrila podatke o sigurnosti i istražila, nazvavši to rutinskom akcijom u takvom istraživanju.

Klinička ispitivanja ove vakcine su nastavljena nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za ljekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna.

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kičmene moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja.

– Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljena vakcinacija volontera da bi nezavisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno da prouče sve sigurnosne parametere. Nezavisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti – objasnili su iz kompanije AstraZenece

U oxfordsku vakcinu se polažu velike nade – EU je već osigurala pravo na kupovinu do 400 miliona doza u slučaju njenog odobrenja.