11. decembar – BUDŽET ZA ZDRAVSTVO ZA 2017. GODINU DOVOLJAN – Srbija

0
271

Budžet za 2017. godinu biće dovoljan za sve ono što Ministarstvo zdravlja planira u narednoj godini. Ministar Zlatibor Lončar je kazao da je budžet u skladu sa mogućnostima i da je dovoljan za sve planove koji nisu mali te da su konačno stvoreni svi preduslovi da se zdravstvo Srbije poboljša.
– Planirano je da se dio budžeta odvoji za najsavremeniju opremu za KC u Nišu, koji će biti otvoren u prvoj polovini 2017. godine tako da će KC Niš biti i najsavremenija bolnica u tom dijelu Balkana. U budžetu je odvojen novac i za oboljele od dijabetesa kako bi se unaprijedio pozivni centar koji ima više od 2.000 poziva i gdje se odmah dobije tretman pregleda. Ovo je samo dio onoga na šta će novac biti potrošen – najavio je ministar Lončar.
Lončar je naglasio važnost i ostalih planova za 2017. godinu, a najvažniji projekat je ulazak Srbije u međunarodnu organizaciju Eurotransplant o čemu će se odlučivati 25. januara. Podsjetio je da je u zadnja dva mjeseca obavljeno osam transplantacija jetre, šest transplantacija srca, kao 20 bubrega, dok je 140.000 ljudi potpisalo donorsku karticu.
Do sada je odobreno 513 radnih mjesta za medicinske radnike i do kraja ove godine će biti još jedna komisija. – Mi hoćemo jednu potpuno novu generaciju ljekara i medicinskog osoblja, hoćemo novo razmišljanje, predvidivost. Hoćemo da za pet do 10 godina imamo ljekare koji drugačije razmišljaju i vode zdravstveni sistem bez ikakavih poteškoća – najavio je Lonačar.