11. februar – SVJETSKI DAN BOLESNIKA

0
388

Svjetski dan bolesnika utemeljio je Papa Ivan Pavao II. 13. februara 1992. godine. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. februar, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomen dan Blažene Djevice Marije Lurdske.
U svojoj ovogodišnjoj poruci Papa Franjo je istakao da svaka bolnica ili dom može biti vidljivi znak i mjesto za promociju kulture susreta i mira, gdje bolest i patnja, kao i stručna i bratska pomoć doprinose nadvladavanju svake granice i podjele.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je staviti bolesnika i njegove potrebe u središte zdravstvene i društvene zaštite, te svakom oboljelom pružiti kvalitetnu zaštitu, osigurati dostupnost zdravstvenih usluga i omogućiti zadovoljavanje tjelesnih, mentalnih i duhovnih potreba. Osim stručne pomoći u zdravstvenoj zaštiti, od osobite je važnosti human pristup i emocionalna podrška oboljelima.
Niti jedan bolesnik se ne bi trebao osjećati odbačenim ili zaboravljenim. Povodom ovog dana želim da se zahvalim i svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, koji rade za bolesnika, na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samovoljnim radom – izjavio je Papa Franjo.