11. februar – U UKC Niš po prvi put urađena kateterska ablacija aritmije – Srbija

0
85

Prvu operaciju kataterske ablacije aritmije ljekari iz Niša izveli su u saradnji sa kolegama iz Beograda.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, urađena je prva elektrofiziološka procedura. Elektrofiziološkim ispitivanjem utvrđuje se uzrok i mehanizam nastanka srčanih aritmija, a predstavlja i najbolji način liječenja poremećaja srčanog ritma. Prvu elektrofiziološku proceduru u Nišu, ljekari Univerzitetsko kliničkog centra Niš izveli su u saradnji sa kolegama iz Beograda na čelu sa dr Milosavom Tomovićem, interventnim elektrofiziologom Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Ovo je veliki dan za Klinički centar jer pacijenti kojima je potrebna ova intervencija više neće morati da odlaze za Beograd ili Novi Sad. UKC Niš pokriva teritoriju sa preko dva miliona stanovnika.

– Dobili smo opremu od našeg Ministarstva zdravlja, dobili smo doktore, imamo sve što je potrebno da ova metoda zaživi. Svake nedelje radićemo po dva do četiri pacijenta sa ovim problemom. Naš godišnji kapacitet u Nišu, odnosno broj upućenih pacijenata zbog ove procedure ka Beogradu ili Novom Sadu bio je oko 100. Oni sada neće morati da odlaze u druge centre – kazao je prof. dr Zoran Perišić.

Elektrofiziološkom procedurom zaokružena je kardiovaskularna dijagnostika i liječenje kardiovalskularnih pacijenata.

Prema riječima prof. dr Tomislava Kostića, rukovodioca Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš ovo je veliki dan za samu Kliniku ali i sam UKC jer je ova intervencija veliki pomak u liječenju kardiovaskularnih bolesnika jer veliki procenat ovih pacijenata ima problem sa ovom vrstom aritmije. Niške Vesti