11. januar – Naručili vakcine četiri proizvođača – BiH

0
75

Prve količine vakcina protiv korona virusa u Bosnu i Hercegovinu će vjerovatno stići krajem januara ili početkom februara, rečeno je nakon sastanka u Doboju koji je održan 11. januara na inicijativu Minstarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
-Više vakcina je u opticaju. Kroz Gavi i Covax mehanizam to su vakcine Pfizera, Moderne, a uskoro i Astra Zenecina. U Republici Srpskoj preko direktne nabavke biće i vakcina Sputnjik V – rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.
Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo milion i 230 hiljada doza vakcina kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.
Druga porudžbina odnosi se na nabavku vakcina Sputnjik V, koje je Republika Srpska uputila ka Rusiji. Ova vakcina je u Rusiji registrovana u avgustu 2020.godine, ali još je nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, niti Evropska agencija za ljekove (EMA).