11. januar – Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika od posljedica korona virusa

0
68

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić izjavio je da je Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika od posljedica korona virusa i da je to “ukupan rezultat svega što su Krizni štab, Vlada i Ministarstvo zdravlja radili tokom epidemije i grešaka koje su napravili”.

– 70 preminulih u zdravstvu je rezultat ulaska u epidemiju sa “15 do 20 odsto manje” zdravstvenog kadra, nedostatka opreme u prvom talasu ili neadekvatna oprema, pogrešnog protokola testiranja u zelenim zonama i loše organizovane rotacije radnika u crvenoj zoni. Jako je teško doći do podataka, nemamo podatke za medicinske sestre i tehničare i za druge zaposlene u zdravstvu i pored toga što smo vršili pritisak na Ministarstvo, Batut i odgovorne da izađu sa brojkama oboljelih i preminulih u zdravstvu, te podatke ne dobijamo – rekao je dr Panić za N1.

Jedna od tih grešaka, dodao je on, je što nijesu prihvatili predlog Sindikata da se početkom ili prije epidemije prime svi raspoloživi zdravstveni radnici koji su na birou – to je taman onoliko radnika koliko je nedostajalo u zdravstvu, po pravilniku.

Krenulo se, tvrdi, u epidemiju sa 12 do 15 odsto manjka zdravstvenih radnika, ali i sa nedostatkom zaštitne opreme u prvom talasu.

– Kad uzmete masku M95 i uporedite je sa onom u prvom talasu, gotovo odmah možete da vidite kakva je razlika – rekao je dr Panić i ukazao da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje nema dovoljno zaštitne opreme i da se jedne rukavice koriste cijeli dan ili čak dva dana.