11. jun – Oboljeloj od COVID 19 uspješno presađena pluća – SAD

0
113

Pacijentkinji oboljeloj od COVID 19 uspješno su presađena oba plućna krila u jednoj čikaškoj bolnici. Stručnjaci u toj bolnici smatraju da je ovo prva uspješna transplantacija pluća u SAD pacijentu oboljelom od koronavirusa, kao i da to daje nadu onima čija su pluća teže oštećena tim virusom.

Pacijentkinja, koja ima dvadesetak godina, prethodno je na intenzivnoj njezi provela šest sedmica i bila je priključena na respirator i aparat za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ECMO). Zbog toga je danima tretirana kao najteži slučaj na odjeljenju intenzivne njege za oboljele od COVID 19, a možda i u čitavoj bolnici, ističe jedna pulmološkinja zaposlena u toj bolnici.

Međutim, do trenutka kada je testiranje pokazalo da se organizam pacijentkinje u potpunosti oslobodio prisustva koronavirusa, njena pluća su već bila nepovratno oštećena, pa je stavljena na listu za transplantaciju oba plućna krila, koja je 48 sati kasnije i obavljena.

– Transplantacija pluća za nju je bila jedina šansa da preživi – saopštio je ljekarski tim koji je uradio transplantaciju pluća.