11. maj – Nova procedura pri transplantanciji jetre – SAD

0
219

Iako se transplantacije ljudske jetre izvode od 1963. godine, to je i dalje komplikovana i rizična hiruruška operacija. Oko 28% primalaca umre tokom narednih 5 godina. Sada je nova procedura, razvijena na Univerzitetu Pitsburga, pokazala obećavajuće rezultate u boljem konzerviranju organa tokom procesa transplantacije. Mašina upumpava ohlađenu tečnost sa kiseonikom u svinjsku jetru.

Na Institutu za regenerativnu medicinu Mekgauen, transplantacioni hirurg Paulo Fontes kaže da kiseonik produžava život organskog tkiva i do devet sati. Trenutno, 20 do 40 odsto svih doniranih jetri se odbaci zato što su bile predugo zamrznute i nisu primile dovoljno kiseonika.

Posle istraživanja problema tokom više od 20 godina, naučnici na Univerzitetu u Pitsburgu, zajedno u Groningenu u Holandiji, pronašli su neku vrstu vještačke krvi koja ispunjava čitav organ kiseonikom. Testovi na laboratorijskim životinjama bili su u potpunosti uspješni. Mašina smanjuje temperaturu donirane jetre dok upumpava rastvor koji sadrži molekule hemoglobina koji prodiru duboko u tkivo, omogućavajući 8 sati više kiseonika od regularne mašine.

Istraživači sada očekuju odobrenje američke Agencije za hranu i ljekove kako bi počeli klinička ispitivanja na jetri sa kiseonikom na ljudima. U međuvremenu, naučnici rade na proširenju ovog sistema na različite vrste organa za transplantaciju, pa čak i na ljudske ekstremitete.