11. maj – Tableta koja ekspresno liječi mamurluk – SAD

0
311

Naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, a dobro su poznate i posljedice previše popijenih čašica pića. Do danas, ipak, niko nije pronašao pravi način za rješavanje problema mamurluka, ali to bi uskoro moglo da se promijeni.

– Kao profesor hemijskog inženjeringa i ljubitelj vina, morao sam da pronađem rješenje – rekao je prof. Yunfeng Lu sa Univerziteta UCLA-a.

Alkohol je vodeći faktor rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerna upotreba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetre.

– Želio sam da napravim protivotrov koji bi mogao da pomogne ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se da stvarim kapsulu ispunjenu prirodnim enzimima koji se obično nalaze u ćelijama jetre koje pomažu tijelu da brže preradi alkohol. Razvili smo protivotrov čiju osnovu predstavljaju tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koji se potom izlučuju. Lijek je već testiran na miševima – istakao je prof. Lu.