11. oktobar – OPOREZIVANJE ZASLAĐENIH NAPITAKA BI SMANJILO KONZUMACIJU

0
278

Vlade širom sveta bi trebalo da oporezuju zaslađene napitke kako bi se izborile sa globalnom epidemijom gojaznosti i dijabetesa, saopštila je SvJetska zdravstvena organizacija (SZO). “Podizanje cIJena zaslađenih napitaka za 20 odsto bi moglo donIJeti smanjenje konzumacije u istom procentu”, navodi se u izveštaju SZO pod nazivom “Fiskalne politike za ishranu i prevenciju nezaraznih bolesti” koji je predstavljen na SvJetski dan borbe protiv gojaznosti.
Konzumiranje manje kaloričnih zaslađenih napitaka je najbolji način za ograničavanje prekomjerne kilaže i sprečavanje hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, navodi se u izveštaju SZO, i dodaje da su masti i soli u prerađenoj hrani takođe krivci.
SZO upozorava da je od 1980. do 2014. godine, gojaznost stanovništva više nego udvostručena i da se trenutno 11 odsto muškaraca i 15 odsto žena u svijetu klasifikuju kao gojazni, što je više od 500 miliona ljudi.
– Procijenjeno je da je 42 miliona djece mlađe od pet godina bilo gojazno u 2015. godini -izjavio je direktor odeljenja SZO za ishranu i zdravlje Frančesko Branka, što je, kako ističe, povećanje od 11 miliona u periodu od 15 godina.