12. avgust – Skače broj inficiranih, a država prestaje da plaća testove na koronu – Slovenija

0
138

U Sloveniji je u poslednja 24 sata drugi dan zaredom potvrđeno 248 inficiranih korona virusom, ali uz viši procenat pozitivnih nalaza zemlja je ušla u takozvanu narandžastu fazu epidemije, dok vlasti najavljuju strože uslove na jesen za one koji nijesu vakcinisani.

U Sloveniji se najavljuju stroži uslovi za rad, školovanje i druge aktivnosti. Tako će uslov obavljanja testa kojim se utvrđuje da li ste preboljeli covid – 19 ili vakcinisani biti osnovno mjerilo za djelovanje zdravstva, socijalnih ustanova, sporta i javnog života generalno, kazao je u razgovoru za Slovenački radio direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) dr Milan Krek.

Budući da država od 23. avgusta prestaje da plaća testiranja na korona virus, to znači da će taj trošak pasti na preduzeća, ili na poslodavce ili na zaposlene, što znači da im, ako nijesu vakcinisani, možda prijeti i otkaz, ako poslodavci neće da preuzmu taj trošak, što zavisi od njih samih, kazao je dr Krek, podsjetivši da je stopa imunizacije u državi daleko od željene, prenosi Tanjug.