12. decembar – Azotsuboksid gas koriste na nezdrav način – Švetska

0
350

Azotsuboksid, poznatiji kao gas za smijanje, postao je popularan u Skandinaviji kao rekreativna droga. Formalno nije klasifikovan kao takav, ali je poznato da ukoliko se duže koristi može da ugrozi zdravlje. Legalan je uprkos opasnim zdravstvenim rizicima. Nedavno je otkriveno da se nalazi u slobodnoj prodaji u nekolika noćna kluba u Geteborgu, kao i na mnogim mjesta u Stokholmu. Cilindri azotnog oksida se nudi na meniju zajedno sa ostalim pićima.
Kod inhalacije azotni oksid proizvodi kratkotrajni euforični efekat koji traje od 20 do 30 sekundi. Međutim, poznato je da lijek ima štetne efekte na zdravlje, posebno kada se pomiješa sa alkoholom.
– Akutni trenutni efekat izbacuje kiseonik iz pluća, što dovodi do dubokog nedostatka kiseonika. Može se onesvijestiti, doći do grčeva ili do srčane aritmije. Nije namijenjen da se ovako koristi, ovo je medicinski gas koji se koristi na pogrešan način – rekao je Kai Knudsen, vodeći ljekar klinike za anesteziju, kritijujući činjenice da su pravila toliko nejasna da omogućavaju otvorenu prodaju.