12. decembar – Studije medicine i na njemačkom jeziku – Hrvatska

0
240

Njemački jezik odabran je za te studije jer se cilja na studente s njemačkog govornog područja gdje su upisne kvote izuzetno ograničene, a interes velik. Stoga u Osjeku očekuju da će većina studenata na ovom fakultetu biti strani državljani.

Od iduće akademske godine Njemci, Austrijanci i Švajcarci, kojima to u njihovim matičnim zemljama ne uspijeva, mogli bi biti među prvom generacijom ciljanih studenata Medicine na njemačkom jeziku, koja sledeće jeseni kreće na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Osjeku.
Osječki fakultet time će postati, uz Budimpeštu i Pečuh, treći van njemačkog govornog prostora koji će nuditi takav program, a čija će diploma biti priznata u čitavoj Evropskoj uniji. Na fakultetu kažu da će internacionalizacijom osnažiti svoju međunarodnu prepoznatljivost u evropskom sistemu nauka i visokog obrazovanja.
Dekan Medicinskog fakulteta u Osjeku, prof. dr sc. Jure Mirat uvjerava da zbog toga ne treba strahovati od dodatnog odliva domaćih ljekar a u inozemstvo.
– Plan je da studijski program bude komercijalan, školarina će biti od 6000 do 8000 eura po semestru a svi koji će ga upisati platiće školarinu koja će biti na nivou svih studijskih programa na njemačkom jeziku u ovom dijelu Evrope – kazao je koordinator projekta doc. dr sc. Ivan Miškulin s Medicinskog fakulteta.
Po njegovim riječima početak studijskog programa se može očekivati s akademskom godinom 2019./2020., kada bi trebalo biti upisano prvih 30 studenata.