12. decembar – USVOJEN ISTORIJSKI SPORAZUM, U PARIZU POSTIGNUT DOGOVOR O KLIMI

0
308

Na Klimatskoj konferenciji u Parizu usvojen je sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja. Predstavnici 195 zemalja usvojili su Sporazum o klimi koji predviđa da do kraja vijeka bude ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period.
Cilj ovog sporazuma je “smanjenje ili eliminisanje” upotrebe fosilnih goriva tokom narednih decenija.
Ministar spoljnih poslova Francuske, Loran Fabijus okončao je gotovo dvije noći napornih pregovora članica Ujedinjenih nacija u Parizu udarcem malog zelenog čekića, označavajući konsenzus među ministrima koji su ustali nekoliko minuta da tapšu i izraze svoju radost.
Ban Ki-mun, generalni sekretar UN pozdravio je usvajanje sporazuma. – Danas je stvorena istorija. Pariski sporazum je monumentalna pobeda za ljude i našu planetu, rekao je Ban Ki-mun.
Postignut je dogovor da se sve zemlje obavežu na smanjenje emisije ugljenika. Sporazum je djelimično pravno obavezujući, a djelimično je na dobrovoljnoj bazi. U sporazumu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promjene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato.