12. februar – Prevencija ključ za reproduktivno i seksualno zdravlje žena – Srbija

0
92

Neotuđivo je pravo žena da samostalno odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju, poručila je predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i dodala da se mora dizati svijest o važnosti prevencije.

Povodom obilježavanja Dana svjesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju ona je navela i da je jedno od najvažnijih pravo na telesni integritet.

– Poslednjih dana svjedoci smo napada na jedno od najvažnijih prava, a to je pravo na odlučivanje o svom životu, zdravlju i pravu na tjelesni integritet. Danas kada se obilježava Dan svjesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju treba podsjetiti da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju, da planiranje porodice mora da bude u skladu sa potrebama i žena i muškaraca, da kontracepcija mora biti dostupna svima i da se mora dizati svijest o važnosti prevencije – izjavila je Mihailović.

Prema dostupnim podacima u Srbiji su 2019. godine od raka grlića materice oboljele 1.044 žene, a 438 žena je umrlo od ove bolesti, a Srbija je peta zemlja u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice. Tanjug