12. februar – Uspješno testiran aparat za rano otkrivanje bolesti – Izrel

0
271

Uskoro, nova tehnologija omogućiće pacijentima da urade neke preventivne medicinske mjere kod kuće i pošalju rezultate svom ljekaru. Tehnologija ima potencijal da učini mnogo više od samo pojednostavljenja života, ona bi mogla takođe i da sačuva život. Naziva se Nanouz i razvili su je istraživači na Tehnion Izrael institutu za tehnologiju. Dr Hosan Haik kaže da taj aparat može da identifikuje 17 vrsta bolesti, uključujući nekoliko vrsta kancera, pulmonarnu hipertenziju i Parkinsonovu bolest, uz pomoć minijaturnih molekula u dahu pacijenta.
– Ti molekuli su veoma sitni i mogu lako da ispare ili da nestanu u krvi, takođe postoje u vazduhu kroz izdah ili ih možete pronaći u urinu ili izmetu, ili ih možete primijetiti u koži. Cilj je da se stvori mali aparat veličine mobilnog telefona koji pacijent može da upotrebljava svakodnevno, koji bi prikupljao informacije i slao ih direktno ljekaru. Ako ga upotrebljavate svaki dan, odnosno izdišete u taj aparat, postoji mogućnost da se u jednom trenutku pojavi bolest koju ćete uhvatiti i taj alarm će biti poslat vašem ljekaru i to će biti prvi alarm u ranoj fazi da bolest postoji u tijelu korisnika aparata – objašnjava Dr Hosan Haik.
Tehnologija je nedavno prošla kliničke testove u kojima je Nanouz postavio tačne dijagnoze u 86 odsto slučajeva među 1.404 osobe. Istraživači kažu da su prodali tehnologiju velikom broju kompanija i očekuju da bi jeftini aparati Nanouz, veličine smartfona, mogli da se pojave na tržištu u naredne dvije godine.