12. januar – Na korak do rješenja za paralizu – Velika Britanija

0
241

Ljudi paralizovani moždanim udarom uskoro bi mogli povratiti kontrolu nad rukama. Za taj napredak djelimično je zaslužan i jedan majmun. Naučnici su uspjeli da ponovo istreniraju mozak malog majmuna. Zahvaljujući radu sa njim, uspjeli su da otkriju novi način za pomaganje osobama koje su pretrpjele moždani udar da povrate motoričke sposobnosti.
Moždani udar može poremetiti signale koje mozak šalje ka kičmenoj moždini, što dovodi do djelimične paralize. Međutim, primati, uključujući ljude, imaju svojevrsni paralelni kičmeni vod, poput zaustavne trake pored autoputa.
– Ukoliko uspiju da obuče mozak da koristi taj paralelni vod pomoću malih šokova i zvukova nalik kliktanju, šokovi i zvučni signali moraju biti savršeno tempirani: ako bude kašnjenja između dva signala od samo 15 milisekundi, simptomi se mogu pogoršati.
Jedan od istraživača na ovom projektu svojevremeno je pretrpio moždani udar.
– Mislim, mogu podići šolju i to je dobro. Ali, ako je želim ispustiti iz ruke, to ne mogu – objasnio je Chris Blower, student istraživač Univerziteta u Newcastleu.
Istraživanje njegove laboratorije uskoro bi moglo pomoći Bloweru i drugima. Rana testiranja na ljudima imaju uspješnost od 60 posto.