12. jul – Protesti zbog koronakrize – Izrael

0
106

Hiljade Izraelaca izašlo je na ulice Tel Aviva kako bi protestvovalo protiv ekonomske politike premijera Benjamina Netanyahua u pogledu koronavirusa, prenose mediji. Više od 10 hiljada ljudi okupilo se na središnjem Trgu Rabin kako bi skrenuli požnju na finansijske poteškoće koje je donijela koronakriza, pogotovo kod samozaposlenih.

Oni optužuju vladu da se ne brine dovoljno za potrebe građana. Policijski potparol je objavio da je uhapšeno dvanaestoro ljudi. Neki su se navodno sukobili s policijom nakon što su pokušali da blokiraju središnje ulice u Tel Avivu. Trojica policajaca zadobila su lakše povrede nakon što su protesnici bacili suzavac na njih.

Netanyahu je prije dva dana predstavio paket ekonomske pomoći za koronakrizu. Njegov cilj je da stvori zaštitnu mrežu za zaposlene, samozaposlene i firme do idućeg juna, rekao je premijer. Ministar finansija Israel Katz objavio je da je cijeli paket vrijedan oko 23 milijarde dolara.

Restrikcije uvedene zbog koronavirusa zadale su težak udarac izraelskoj ekonomiji. Broj nezaposlenih nedavno je narastao na više od 20 posto. Raste i broj novoinficiranih, zbog čega prijete nove restrikcije i daljnje kritike upućene Netanyahuovoj vlasti. Prema podacima izraelskog ministarstva zdravlja, u Izraelu se koronavirusom inficiralo više od 37,4 hiljada ljudi, a preminulo ih je 354.