12. mart – Obustavljena sva putovanja iz Evrope u SAD

0
202

Američki predsjednik Donald Trump 11. marta je na 30 dana obustavio sva putovanja iz Evrope u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u.

– Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavićemo sva putovanja iz Evrope u SAD u idućih 30 dana – rekao je Trump u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući.

Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunija.

Trump je poručio i da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji u kojima epidemija, čini se, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama. U SAD-u je potvrđeno 1135 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 38 osoba.

Trump je najavio i planove za osiguravanje milijardi dolara pozajmica malim preduzećima. Pozvao je i Kongres da donese velike mjere poreznih olakšica kao dio “agresivnog i sveobuhvatnog napora” za borbu protiv tog virusa.

– Usmjeravamo svu snagu savezne vlade i privatnog sektora kako bismo zaštitili američki narod – rekao je Trump.