12. mart – Stvorili kapi koje popravljaju vid – Izrel

0
304

Naučnici sa Bar – Ilan univerziteta za nanotehnologiju u Tel Avivu tvrde da su stvorili kapi za oči koje mogu da poprave oštećenje rožnjače i trajno poboljšaju vid kod ljudi. Izraelski naučnici navode da je u pitanju revolucionarno otkriće, koje će pomoći svim osobama koje imaju probleme s oštećenjem očiju. Tim naučnika, sa dr Davidom Smađom na čelu, testirao je do sada svoj novi proizvod na domaćim životinjama koje su imale oštećene rožnjače. – Proizvod smo testirali na svinjama koje imaju oštećene rožnjače i pokazao se potpuno efikasnim jer su izliječeni svi simptomi bolesti očiju koje su imale životinje podvrgnute testiranju – rekao je doktor Smađ. Novi revolucionarni proizvod izraelskih naučnika još nije testiran na ljudima, a tim naučnika koji stoji iza ovog proizvoda tvrdi da će prva rana testiranja početi krajem ove godine. – Smatramo da će novi proizvod u potpunosti izliječiti probleme s vidom kod ljudi i da u budućnosti neće biti potrebe za dioptrijskim naočarima – rekao je dr Smađ.

Naučnici smatraju da će revolucionarne kapi za oči jednako efikasno liječiti problem kratkovidosti i dalekovidosti, kao i druge probleme vezane za vid.
Ovaj revolucionarni proizvod takođe će omogućiti ljudima da se oslobode kontaktnih sočiva i pružiće im potpuno novi pogled na svijet. Sudeći prema pisanju magazina Jerusalem Post, pacijenti će imati na svojim pametnim telefonima aplikaciju koja će izmjeriti oštećenje njihovog vida, na osnovu čega će znati koliko kapi za oči treba da iskoriste.