12. septembar – Osnovana komisija za borbu protiv korupcije u zdravstvu – Srbija

0
262

Komisija za borbu protiv korupcije i petočlani antikorupcijski tim kreće u suzbijanje svih vidova zloupotrebe u srpskom zdravstvu. Prema planu Ministarstva zdravlja Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu biće pojačana kontrola javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, listi čekanja u bolnicama, a poseban akcenat će biti stavljen na iskorenjivanje mita i zapošljavanje onih koji nemaju adekvatno obrazovanje. Na čelu Komisije će biti Vesna Dimitrijević iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Nijedan dinar budžetskih para neće smjeti da se potroši, a da se ne zna za šta je potrošen. Odmah će se ući u provjeru lista čekanja na operacije. Odlaganje hirurških intervencija ponekad može biti indirektan način da se pacijent primora da da novac, te je posebna pažnja posvećena tome – rekla je Dimitrijević.
Provjeravaće se i povezanost državne i privatne prakse da bi se ustanovilo da li postoji slanje pacijenata u privatnu kliniku ili laboratoriju.
– Provjere će biti pojačane i kada je riječ o privatnim ordinacijama gdje se bez ispunjenih neophodnih uslova za rad obavljaju hirurške intervencije u totalnoj anesteziji ili gdje medicinski aparati nemaju potrebne sertifikate. Segment kojem ćemo posvetiti pažnju je sprega farmaceutske industrije i ljekara. Ljekari ne smiju da promovišu ljekove određenih proizvođača zarad neke koristi. Takođe, moraće, kada prepisuju određene ljekove, da vode računa da se oni nalaze na pozitivnoj listi, odnosno da građani mogu da ih dobiju na recept jer će u suprotnom odgovarati – izjavila je Vesna Dimitrijević.