13. januar – Da bi sačuvali kadar povećaće plate zdravstvenim radnicima – Srbija

0
254

Iako precizne statistike o broju zdravstvenih radnika koji odlaze iz Srbije nema, podaci Sindikata medicinskih sestara i tehničara govore da svake godine zemlju napusti njih više od 1.000, dok Ljekarska komora Srbije godišnje izda oko 800 sertifikata dobre prakse, koji su ljekarima potrebni da bi radili u inostranstvu.

Najčešće se uči njemački jezik, a Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije sa kolegama u Njemačkoj ima sporazum koji institucionalno uređuje migraciju medicinskih sestara i tehničara (najtraženiji kadar), odnosno u Srbiji se organizovano posreduje za tamošnje poslodavce.

Radi zaustavljanja ovog trenda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je krajem prošle godine da će predložiti da se ljekarima i medicinskim sestrama plate povećaju za još 15 odsto, ukoliko rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude preko tri odsto. Naveo je i da mu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da 90 ili 95 odsto medicinskih radnika neće napustiti Srbiju ako im plata bude uvećana za 15 do 20 odsto, jer bi u tome vidjeli drugačiji trend, drugačiji odnos.

U strukovnim udruženjima, iz kojih već nekoliko godina upozoravaju na alarmantan trend koji bi mogao dovesti do toga da građane Srbije više neće imati ko da liječi ne vjeruju da najavljeno povećanje može zaustaviti egzodus zdravstvenih radnika.
-Ali mislim da bi to bilo dobro i da bi djelimično, ali samo djelimično, moglo da zaustavi odlazak mladih ljekara i medicinskih sestara u inostranstvo. Jer plate u zdravstvu su zaista male. One se za sestre kreću od 30.000 do 45.000 dinara (250 do 380 eura), a za ljekare od 63.000 do 90.000 dinara (530 do 760 eura) – kaže predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić.