13. jul – Kalcijum i vitamin D povećavaju rizik od moždanog udara – SAD

0
236

Nova studija otkrila je povezanost između svakodnevnog uzimanja kalcijuma i vitamina D i povećanog rizika od moždanog udara. U istraživanju koje je vodio Univerzitet Zapadne Virdžinije i koje je obuhvatilo 277 eksperimenata sa ukupno milion osoba, otkriveno je da suplementacija kalcijuma i vitamina D povećava rizik od moždanog udara za čak 17 odsto.

Prema njihovim rezultatima, nema nikakvog efekta na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema ni ako uzimate selenijum, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, gvožđe, folnu kiselinu kao ni samo vitamin D ili samo kalcijum.

Od ovih suplemenata nije bio efekta ni na učestalost preranih smrti. Međutim, kod kombinovanja vitamina D i kalcijuma, pokazalo se da je moždani udar češći. Istraživači vjeruju da ova kombinacija može doprinijeti stvaranju naslaga na arterijama i time izazvati aterosklerozu. Doduše, izražavaju oprez, jer se ova dva suplementa obično daju sredovječnim i starijim osobama (obično radi zdravlja kostiju) kod kojih je, generalno, rizik od moždanog udara već povišen.

Ipak, ističu da je bolje od suplementacije uvesti zdravu ishranu, a za zdravlje srca najbolje se pokazalo smanjiti količinu soli u jelima.