13. jul – Vanredno stanje u opštini Dečani zbog trovanja stotine građana – Kosovo

0
23

U opštini Dečane na Kosovu, na oko 80 kilometara od Prištine, proglašeno je vanredno stanje zbog trovanja stotina građana. Prvi simptomi trovanja među građanima Dečana pojavili su se 11. jula, a sumnja se da je uzrok trovanja vodovod Hidrodrini.

Direktor odjeljenja za zdravstvo u toj lokalnoj samoupravi Musa Beriša je rekao da je priliv pacijenata sa simptomima trovanja i dalje veliki.

Tokom noći je bilo velikog priliva pacijenata. Nažalost, ne radi se o trovanju građana iz samo 11 sela, već ih ima i u ostalim okolnim selima – rekao je Beriša.

Na osnovu zvaničnih podataka, od 10. do 13. jula u Centru porodične medicine u Dečanu, medicinsku pomoć je zatražilo oko 1.000 pacijenata, a na stotine njih ima iste simptome trovanja.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je 12. jula saopštio da su od šest testiranih uzoraka vode u dva pronađene sumnjive kolonije bakterija.

Direktor ovog instituta Naser Ramadani je napomenuo da se ispitivanje uzoraka nastavlja i da tačan uzrok trovanja još nije utvrđen.

U međuvremenu, tužilaštvo u Peći je saopštilo da pokreće istragu o uzrocima trovanja građana opštine Dečane, dok iz Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova apeluju na građane da ne koriste vodu iz Hidrodrini, sve dok se ne utvrdi da taj vodovod nije uzrok trovanja.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je rekao da se ulažu maksimalni napori kako bi se pronašli uzroci trovanja. On je istakao da postoje sumnje da trovanje nije slučajno, ali nije pružio više informacija na tu temu uz navode da bi njima trebali da se bave istražni organi.

Opštinu Dečane je tokom dana obiša i ministar zdravlja Arben Vitia, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, prenosi Radio Slobodna Evropa.