13. jun – Žestok udar Vatikana na LGBT zajednicu

0
261

Vatikan je osudio rodnu teoriju kao dio nejasnog koncepta slobode i u novom dokumentu naveo kako je ideja da je pol određen ličnim osjećajima, a ne biologijom pokušaj uništenja prirode. LGBT zajednica je odmah kritikovala dokument na 30 stranica pod naslovom Muškarca i ženu je stvorio On kao štetnu i zbunjujuću i poručila da će potstaći mržnju i netrpeljivost.
Prvi dokument Vatikana o rodnoj teoriji napisala je Kongregacija za katolički odgoj kao instrukciju katoličkim edukatorima o tome kako pristupiti rodnoj teoriji, a da bude u skladu s crkvenim učenjem. Objavljen je u vrijeme kada lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe širom svijeta proslavljaju Mjesec ponosa usred sve većih nastojanja za prihvaćanjem ideje da je pol mnogo kompleksniji i fluidniji od binarnih kategorija muškaraca i žena i da zavisi o puno više činioca nego samo o vidljivim polnim karakteristikama.
– Koncept roda promatra se kao subjektivan način razmišljanja svake osobe, koja može odabrati pol koji ne odgovara njegovom ili njezinom biološkom polu, a time i načinu na koji drugi vide tu osobu – navodi se u vatikanskom spisu. Navodi se da su rodne teorije često utemeljene samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, u suprotnosti sa svime što se temelji na istinama postojanja.
Izvršni direktor udruženja New Ways Ministry Francis DeBernardo koji nastoji pomiriti LGBT katolike i Crkvu nazvao je spis grubim pogrešnim tumačenjem života LGBT osoba koji će pokrenuti nasilje nad tom zajednicom.
– Dezinformacije u dokumentu dovest će do toga da porodice odbace svoju djecu, što će samo povećati otuđenje LGBT osoba iz Crkve – naveo je u izjavi.
Iako dokument nije potpisao papa Franjo, nekoliko puta su navedeni citati iz njegovih govora i učenja te govora prethodnih Papa.
Dokument osuđuje teorije koje su pokušale da unište pojam prirode i obrazovne programe i zakonodavne trendove koji čine radikalni prekid sa stvarnom biološkom razlikom između muškarca i žene.