13. maj – Korak naprijed u borbi protiv salmonele – Njemačka

0
257

Tim naučnika na čelu sa dr Ivanom Đikićem sa Univerziteta Gete objavio je da su otkriveni novi signalni putevi koji blokiraju infekciju salmonelom, od koje obolijeva 200 milijona ljudi godišnje, a najnovije otkriće predstavlja mogući temelj za nove terapije.
Salmonela je najčešći uzročnik gastroenteritisa ili upale probavnog trakta karakterisana prolivima, a u manjem broju slučajeva može se proširiti u krv i dovesti do smrtnih slučajeva. Do zaraze salmonelom dolazi konzumiranjem zaražene hrane poput jaja, mesa, voća i povrća, a do danas nije pronađen ni jedan djelotvoran lijek koji se može dati zaraženima. Antibiotici su kontraindikovani kod većine akutnih upala jer mogu produžiti i pogoršati simptome, pa se daju samo kod pojedinačnih slučajeva, odnosno, tokom širenja bakterija u krvi.
Kako bi pronašli nove terapije protiv patogenih bakterija naučnici pokušavaju da razumiju interakciju između patogena i ljudskih ćelija, a naučnici sa Univerziteta Goethe na čelu sa Ivanom Đikićem dali su značajan doprinos razumijevanju te interakcije. Njihov rad objavljen je u časopisu Nature Microbiology, a u njemu su naučnici detaljno opisali nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom.
– Kada salmonela uđe u epitelnu ćeliju obično živi skrivena unutar vakuole i luči specifične enzime koji su sposobni da potaknu širenje bakterija, uništavanje ćelija crijeva i na taj način uzrokuju gastroenteritis – pojasnio je dr Đikić.
Ljudske ćelije razvile su djelotvorne obrambene mehanizme kako bi se zaustavila invazija bakterija. Koristeći savremene metode mikroskopije naučnici iz Frankfurta su prvi pokazali da linearni lanci proteina Ubikvitina predstavljaju signal koji pospješuje upalni odgovor ćelije i smanjuje broj bakterija.
U isto vrijeme naučnici su identifikovali enzim Otulin kao važan regulator tih procesa.
– Takva i slična interdisciplinarna istraživanja otvaraju nove mogućnosti za razvoj budućih ljekova koji će ciljano djelovati na patološke bakterije i njihove signalne puteve, a neće ubijati zdrave bakterije u crijevu – ističe dr Đikić, koji je prošlog mjeseca drugi put primio prestižni ERC Advanced Grant u iznosu od 2,5 milijona eura za istraživanje uloge Ubikvitina tokom bakterijskih infekcija.