13. oktobar – Ljekari spremni za generalni štrajk – BiH

0
231

Savez Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupa u generalni štrajk od 6. novembra. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, procedura za organizovanje generalnog štrajka već je započeta. Potrebno je 10 radnih dana da se sprovedu sastanci mirovnog vijeća i sve ostalo što je predviđeno zakonom.
– Imamo jasno definisane naše zahtjeve. Tražimo samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora do čega nije došlo. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se narušava na način da doktori medicine, najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Građani moraju znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ni za 20 godina koliko je potrebno da se obuči jedan specijalista i preuzme svoj kabinet – objasnio je Rifat Rijad Zaid, zamjenik predsjednika ovog sindikata.
Ljekari traže satnicu 2,35, sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2.
Niko od pacijenata kojem zatreba hitna zdravstvena usluga neće biti oštećen niti vraćen. Štrajk će se sprovoditi u svih 10 kantona FBiH.