13. oktobar – Naučnici došli do novog otkrića o bakterijama – Hrvatska

0
74

Do sada se na bakterije gledalo kao na jednoćelijske organizme, međutim naučnici s Instituta Ruđer Bošković tvrde da to baš i nije tako u otkriću koje bi moglo promijeniti i shvatanje evolucije.

– U principu su bakterije bitno složenije nego što smo mi očekivali i u određenim uslovima koji su prisutni češće u prirodi nego u laboratoriji one pokazuju neke odlike višećelijskih organizama – rekla je za Novu TV Nina Čorak, doktorant Hrvatske zadužbine nauka.

Međunarodni tim naučnika predvođen prof. Tomislavom Domazetom-Lošom uzgojio je zajednicu bakterija i otkrili da bakterije komuniciraju puno snažnije nego što se mislilo. Dr Sara Koska sa Instituta Ruđer Bošković, rekla je da pokazuju neke značajne prave višećelijske organizme.

– Kao prave životinje, recimo nekakva komunikacija između ćelija, podjela rada među ćelijama – istakla je dr Koska.

– Ta dogma koja postoji da je život krenuo kao jednoćelijski – možda nije baš tako – dodao je dr Momir Futo iz Hrvatske zadužbine za nauku.

Ovo otkriće moglo bi promijeniti i način kako danas liječimo bakterijske infekcije.

– Rezistencija na antibiotike može biti do 1000 puta veća kada se ista bakterija nalazi u obliku biofilma, a ne kao solitarna. Ukoliko nađete gene koji su odgovorni za formiranje samog biofilma i ako taj gen isključite na neki način, hronična stanja možete isključiti odnosno pretvoriti ih u akutna, da ne budu hronična oboljenja – objasnio je dr Futo.