13. septembar – Predavali srednjoškolcima o štetnosti duvana

0
243

        Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) organizovali su predavanje o štetnosti duvana učenicima pljevaljske Gimnazije Tanasije Pejatović.

        Posjete ove prirode spadaju u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole po našoj državi.

        Prilikom predavanja za sve učenike četvrtog razreda, skupa sa direktorom i njihovim profesorima, koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, predočeno je koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti – naglasili su iz CDPR.

        Kako su kazali, istovremeno im je predstavljen i novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta i zamijenio prvi koji je donesen još prije petnaest godina.

        – Ovakve posjete su način na koji mi u CDPR-a uvijek koristimo prigodneprilike da obiđemo vaspitnoobrazovne ustanove i ukažemo na svu
štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na zdravlje mladih. Pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi dobro znaju, ali ne poštuju. Stoga apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje – istakli su iz CDPR.