14. avgust – U REPUBLICI SRPSKOJ NIJE MOGUĆE DONIRATI ORGANE

0
287

Stanovnici Republike Srpske nemaju mogućnost da u slučaju smrti, daruju svoje organe i tako nekom spasu život. Dok cijeli region potpisuje poznatu donorsku karticu kojom se daje saglasnost da nakon smrti daruju organe, u Srpskoj još nema ni institucije koja se bavi zavještavanjem organa. Nije osnovan ni registar davaoca organa, niti lista čekanja za transplataciju. Doktori Univerzitetskog kliničkog centra RS rade isključivo presađivanje bubrega, a od prve transplatacije 2010. do danas obavljeno ih je 23.
Prema riječima dr Dragana Rakanovića, šefa Tima za transplantaciju bubrega UKC RS u Banjaluci, jedinstvena lista čekanja još ne postoji, jer se za napredovanje ove grane medicine čeka Koordinacioni centar. Osnivanjem ovog centra biće stvoreni uslovi za formiranje baze podataka o primaocima ljudskih organa, ali i formiranje Jedinstvenog registra davaoca ljudskih organa koji su za života dali pisani pristanak o darivanju istih. Nakon toga biće moguće formirati i jedinstvenu Listu čekanja za transplantaciju organa.
Ovaj registar trebao je biti formiran zakonom o transplataciji ljudskih organa, međutim ni šest godina od donošenja zakona, registar ne postoji.