14. avgust – Zatvorili noćne klubove i zabranili pušenje i na otvorenom – Španija

0
137

Španija je zatvorila diskoteke i noćne klubove, ograničila radno vrijeme restorana i kafića, te zabranila pušenje na ulicama nakon što je osjetno porastao broj oboljelih od koronavirusa.

U jednom danu inficiralo se gotovo 3.000 stanovnika, najviše od kraja aprila, pa je vlada dan kasnije sazvala vanredni sastanak s predstavnicima 17 autonomnih pokrajina kako bi zajednički zaustavili širenje virusa. Jednoglasno su odlučili da zatvore noćne klubove u čitavoj zemlji, uprkos turističkoj sezoni, napomenuvši da su takva mjesta glavni generator izbijanja virusa.

Zabranjeno je pušenje na ulicama, terasama i svim otvorenim prostorima gdje se ne može čitavo vrijeme garantovati udaljenost od dva metra među osobama. Tu su mjeru već bile uvele pokrajine Galicija i Kanarska ostrva. Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španiji i prije izbijanja koronavirusa.

Restorani i kafići biće otvoreni do 1 sat u noći, no od ponoći više neće smjeti primati goste. Unutra će morati biti udaljenost od minimalno 1,5 metra među posjetiocima za šankom, kao i između stolova.