14. februar – E RECEPTI UMJESTO PAPIRNIH – Srbija

0
290

Iz Ministarstva zdravlja najavili su da će novi, elektronski recepti za hronične bolesnike da važe šest mjeseci, a zdravstvo će od njih na godišnjem nivou uštedjeti i do dva miliona eura. Dosadašnje čekanje u redovima da bi se od ljekara dobio recept postaće prošlost.
Miroslav Pevac iz Ministarstva zdravlja tvrdi da će se uštedjeti dragoceno vrijeme i ljekarima, jer će oni umjesto da potpisuju recepete moći da se posvete preventivi. Prema zamišljenom modelu, recept će da se formira kod ljekara, koji ga prepisuje pacijentu, ali umjesto na papiru, ostaće zabilježen u virtuelnom sistemu nazvanom Izis. Pacijent tada može da ode u apoteku i tamo se identifikuje sa svojom zdravstvenom knjižicom preko e-identifikacije. Na ekranu kod apotekara će se odmah videti recepti koji su na raspolaganju za podizanje lijeka.
Posebno značajna novina se odnosi na hronične pacijente.
Umjesto sadašnje prakse, prema kojoj hronični pacijenti moraju svakog mjeseca da obnavljaju svoj recept, sada će on da važi šest mjeseci. Biće tu šest recepata, od kojih će svaki imati određen datum od kada počinju da važe i pacijentu sleduje jedino da ode u apoteku i da uzme svoju terapiju. U slučaju da se pacijentu pogorša stanje moći će u svakom trenutku da se javi svom ljekaru koji će mu korigovati terapiju.
U odnosu na sadašnji sistem procjenjuje se da će samo na papiru i arhiviranju recepata biti ostvarena ušteda od dva miliona eura godišnje.
Sve apoteke koje imaju ugovor sa RFZO biće uključene u novi sistem, pa će tako pacijenti moći ljekove da podižu i u državnim i u privatnim apotekama.