14. februar – U PRIPREMI JE DESETOMINUTNI KUĆNI TEST ZA OTKRIVANJE TUMORA?

0
302

Uskoro bi u prodaji mogao da se nađe jednostavan desetominutni test koji može da se uradi kod kuće, a koji otkriva da li imate rak.
Dejvid Vong, profesor onkologije na Univerzitetu u Kalifornija kaže da je moguće otkriti tumor kroz analizu tjelesnih tečnosti, popout slina iz nosa.
Trnutno se za detektovanje raka koristi analiza krvi, kao i biopsija tumora. Iako ova metoda može da se koristi kako bi se nadziralo širenje raka, prvi test bi mogao da bude mnogo jednostavniji.
Testovi slina, koje sprovodi profesor Vang, pokazali su da jedna kapljica sline posjeduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, kao i da je pouzdana i u periodu čim tumor počne da se razviija.
Test je jednostavan i relativno jeftin.
Da bi se ovaj test pronašao u prodaji prvo mora da prođe sve nivoe kliničkog testiranja, nakon čega će se, ukoliko bude odobren, u naredne dvije godine naći na tržištu u Americi.
– Ako u krvi ili slini kruži potpis tumora, test će ga otkriti. Treba nam i manje od jedne kapi sline i test je gotov za svega 10 minuta. Može se napraviti u ordinaciji kod doktora dok čekate pregled – rekao je Vong u Vašingtonu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke.