14. januar – Klimatske promjene među najvećim zdravstvenim izazovima

0
260

Zbog zagađenja zraka dolazi do ekstremnih vremenskih pojava i širenja zaraznih bolesti poput malarije.

Zagađenje zraka godišnje ubije oko sedam miliona ljudi

Klimatska kriza i klimatske promjene jedan su od 13 zdravstvenih izazova u narednih deset godina, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

– Države mnogo ulažu u zaštitu svojih građana od terorističkih napada, ali ne i od napada virusa koji bi mogao biti daleko smrtonosniji i daleko više štetan ekonomski i socijalno. Zdravlje je ulaganje u budućnost – pojasnio je u saopštenju Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a, prenosi Anadolija.

Čelnik SZO-a je dodao da bi svjetski lideri trebali zajedno da rade na rješavanju zdravstvenih posljedica klimatskih promjena. Takođe, ističe da će SZO tokom ove godine raditi na razvijanju seta politika za zaustavljanje ili smanjenje zdravstvenih rizika od zagađenja vazduha.

Osim klimatskih promjena, SZO je nabrojao i druge izazove za narednu deceniju: pružanje zdravstvenih usluga u sukobima i krizama, unapređenje zdravstvene zaštite, proširenje pristupa ljekovima, zaustavljanje širenja zaraznih bolesti, priprema za epidemije, zaštita ljudi od opasnih proizvoda, ulaganje u ljude koji se brinu o našem zdravlju, briga o adolescentima, dobijanje povjerenja javnosti, korištenje novih tehnologija, zaštita ljekova koji štite nas i održavanje zdravstvene zaštite čistom, prenosi Al Jazeera.