14. jul – Novi eko problem – Velika Britanija

0
263

Britanska vlada upozorava da bi čestice pneumatika i iz kočnica svih vozila uskoro mogle imati veći uticaj na javno zdravlje od izduvnih gasova. Štetan nivo zagađenja neće se smanjiti čak i ako električni automobili postanu rasprostranjeni, upozorava izvještaj britanske vlade. Posebno se ističe da mikro-čestice iz kočnica, pneumatika i površine puta doprinose opasnim emisijama – bez obzira na tip vozila. Ovako nastali otpad doprinosi zagađenju okeana sa čak 28 odsto ukupne količine mikroplastike koja završava u svjetskim morima.
Najbolji način da se smanji zagađenje vazduha jeste smanjenje ukupnog obima saobraćaja, navodi se u izvještaju ekspertske grupe za kvalitet vazduha. Navode se i druge ideje, poput smanjenja maksimalno dozvoljene brzine, kao i stvaranje emisionih limita za kočione pločice i gume.
U izvještaju se navodi da se zagađenje izduvnim gasovima smanjilo, zahvaljujući propisima koje je postavila EU, ali se povećalo zagađenje koji dolazi iz ne-izduvnih izvora, prenosi Dejli Mejl.
Ne-izduvne čestice iz britanskog voznog parka treba smatrati potencijalno većim uticajem po javno zdravlje od čestica izduvnih gasova. Postojeće procjene govore da izloženost zagađenjom vazduhu godišnje ubije oko 29.000 Britanaca. Čestice koje se emituju u vazduh se klasifikuju kao PM10, veličine manje od 10 mikrometara, i PM2,5, koji su manji od 2,5 mikrometra. Zbog njihove male veličine, one se mogu udahnuti i završiti duboko u plućima i grlu, uzrokujući zdravstvene probleme.
Plastični otpad koji nastaje trošenjem guma i kočnica procjenjuje se da čini između 5 do 28 odsto ukupne količine mikroplastike koja završi u okeanima. U izveštaju se upozorava da su ove čestice jednako važne kao otpad koji čine plastične boce, kese i vlakna koja otpadaju sa odjeće za vrijeme pranja.