14. jun – Otkrivena droga koja je 800 puta jača od marihuane – Srbija

0
258

– U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova droga koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o supstanci sinetičkom kanabinoidu (5F – MDMB – PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja. – Ovo je veoma važna vijest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije – izjavila je Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.
Prema njenim riječima, ova droga će odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.
– Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja i raznih mješavina – objasnila je Janković.
U Evropskoj uniji su do sada prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi.
Janković je kazala da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupljanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.