14. maj – Ništa od besplatnog testiranja – Srbija

0
167

Zamjenica direktora Insituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević negirala je navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje o mogućnosti naknadnog testiranja i prekida kućne izolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

Istakla je da srpski državljani u zemlju mogu da uđu samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a u suprotnom moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji, uprkos informaciji iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

– To je jedina, validna odluka Kriznog štaba. O drugim pitanjima, poput mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija, nije uopšte bilo riječi – rekla je dr Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ona je objasnila da po usvojenom protokolu strani državljani koji žele da uđu u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, ne stariji od 72 sata.

Preporučuje se, podsjeća, da i građani Srbije koji dolaze iz inostranstva imaju taj test, ne stariji od 72 sata, a ukoliko ga nemaju, svakako mogu da uđu u svoju zemlju, ali u tom slučaju dobijaju rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.