14. maj – Počeo Hod za  život – Hrvatska

0
56

Inicijativa Hod za život organizovala je sedmi po redu protest u sklopu kojeg su učesnici pod geslom Život je zakon!, hodaju za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele porodice.

Okupljanje je počelo u 11 sati, kod HNK u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske. Organizatori su miroljubivim hodom kroz grad, radosno i uz pjesmu poslali poruku da je svaki život važan.

– I ove godine dajemo podršku svim doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se pozivaju na priziv savjesti. Time rade svoj posao i brinu o oba pacijenta, i majci i djetetu – rekao je član organizacijskog tima Luka Holjevac.

Učesnici nose zastave, balone i majice s logom Hod za život i poruke poput: Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj, Svako ljudsko biće ima pravo na život, Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni, 7 nedelja od začeća zijeva, 12 nedelja od začeća smije se i sl.

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u šest nijedan ginekolog to ne želi da radi jer ima priziv savjesti.

Od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski regulisan i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desete nedjelje u javnim bolnicama pristaje da radi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija. Na priziv savjesti pozvao se i dio medicinskih sestara i babica pa čak i farmaceuta. Danas.hr