14. novembar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

0
402

Udruženje domova zdravlja Crne Gore i Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa farmaceutskom kompanijom Sanofi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, obilježili su brojnim aktivnostima 14.novembar- Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Tim povodom održana je konferencija za novinare „Zdrav život i dijabetes“ na kojoj su govorili dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, na temu „Savremeni aspekti tretmana dijabetese u PZZ“, dr Mira Samardžić, specijalista endokrinolog u Institutu za bolesti djece KCCG na temu „Šećerna bolest kod djece i mladih“ i dr Sreten Kavarić, direktor Interne klinike KCCG na temu „Prevencija i rano otkrivanje dijabetesa“

U okviru planiranih aktivnosti u tržnim centrima Delta city i Mall of Montenegro postavljeni su štandovi, gdje su građanima zdravstveni timovi Doma zdravlja Podgorica i Doma zdravlja Danilovgrad mjerili nivo šećera u krvi, krvni pritisak,  davali savjete i osnovne informacije o bolesti i dijelili zdravstveno-edukativni materijal. Takođe, iste aktivnosti sprovođene su i u svim objektima Doma zdravlja Podgorica i Doma zdravlja Danilovgrad .

Štand u tržnom centru Delta City posjetili su ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović, kao i poznati crnogorski sportisti i predstvavnici javnih institucija.

Kao završna aktivnost obilježavanja 14. novembra, u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“ održan je stručni skup na temu ” Dijabetes kuda dalje” na kojem su učestvovali: dr Valentina Kalinić, dr Ivan Milašević, dr Sreten Kavarić, dr Nebojša Kavarić, dr Snežana Vujošević i Stefan Pižurica