14. oktobar – Onkološka oboljenja uzrok smrti skoro četvrtine građana – Srbija

0
16

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović ocijenio je da je vlada za poslednjih osam godina ulaganjem u zdravstvo postavila osnov za vrhunsku radioterapiju u Srbiji, a u budućnosti i za cijeli region, ali i upozorio da su onkološka oboljenja i dalje razlog smrti skoro četvrtine srpskog stanovništva.

– Imamo strašne podatke i dan danas kao i prije osam godina kada smo krenuli u unaprjeđenje radioterapije u Srbiji, 20 do 25 odsto ljudi umire od onkoloških oboljenja, od hroničnihi nezaraznih bolesti 54 odsto – rekao je Sazdanović na međunarodnoj konferenciji Unaprjeđenje kvaliteta radioterapije od 2015. do 2022.

Premijerka Ana Brnabić navela je da je za posljednjih osam godina u zdravstveni sistem u Srbiji uloženo milijardu eura.

– Napravili smo kvantni skok u radioterapiji u Srbiji, to je samo početak, nije dovoljno. To je bio ‘hardver’, iza toga mora da slijedi ‘softver’ i ulaganje u ljude – rekao je Sazdanović koji je naglasio da će u fazi koja slijedi akcenat biti na prevenciji, srkiningu i edukaciji.

– Moramo da vidimo kako da na vrijeme preveniramo bolest, da li su to izmjene naših životnih običaja, ili je potrebno nešto drugo posebno – naveo je državni sekretar.

Od 2014. godine, kako je dodao, Srbija može da se pohvali jednim od najboljih projekata na unaprjeđenju kvaliteta radioterapije, kupljeno je 12 najmodernijih linearnih akceleratora sa pratećom opremom, a donijet je i čitav niz mjera u cilju poboljšanja položaja i liječenja pacijenata sa malignim bolestima. Tanjug