14. oktobar – PARALIZOVANOM ČOVJEKU VRAĆEN OSJEĆAJ DODIRA UZ POMOĆ RUKE ROBOTA – SAD

0
311

Nathan Copeland (28), koji je nakon saobraćajne nesreće koju je doživio sa 18 godina ostao paralizovan, rekao je da je iskusio stvarno čudan osjećaj dok je dodirivao stvari. Objasnio je da je djelovalo kao da me neko dodiruje i gura prste. Copeland je mogao osjetiti ovo putem ruke robota zato što je operativnim zahvatom ona povezana sa njegovim mozgom uz pomoć mikroelektroda veličine polovine dugmeta na košulji. Na njegovom mozgu prije operacije su identifikovana tačna mjesta koja korespondiraju sa osjećajem u njegovim prstima i dlanu.
Otkriće da bi ljudi mogli uz pomoć stvaranja veze između mozga i kompjutera povratiti neke osjećaje bilo bi revolucionarno za liječenje paralize.
Profesor Robert Gaunt sa Univerziteta Pittsburgh, voditelj tima koji je liječio Nathana Copelanda, rekao je da je njegov tim pokušavao iskoristiti prirodne sposobnosti mozga. – Krajnji je cilj stvoriti sistem koji se kreće i osjeća na isti način kao i sa prirodnom rukom. Imamo još puno posla, no ovo je odličan početak.
Premda Copeland može osjetiti pritisak i ocijeniti koliko je jak, ne može razlikovati između vrućeg i hladnog.