14. oktobar – SVE VIŠE NEUHRANJENE DJECE – UNICEF

0
357

Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju ne jede dovoljno zdravu hranu, čime su izložena opasnosti od trajne štete po njihovo mentalno i fizičko zdravlje, upozorio je Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF).
Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena, kaže UNICEF u izvještaju objavljenom uoči 16. oktobra koji se obilježava kao Svjetski dan hrane. Nedostatak raznolike hrane, a to je široko rasprostranjen slučaj, razlog je što ta dobna grupa upravo u vrijeme kada joj je najviše potrebno ne dobija prehrambene sastojke bitne za razvoj mozga, kostiju i cijelog tijela. Čak i u dobro stojećim porodicama u zemljama u razvoju previše dojenčadi i male djece ne jede hranu koja im je potrebna.
Poboljšanje kvaliteta i količine hrane koju uzimaju djeca može spasiti do 100.000 života na godinu, smanjiti troškove liječenja i poboljšati produktivnost u odrasloj dobi.
Obroci su najsiromašniji u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi i djeca su ondje niža rastom uporedivši ih sa vršnjacima u drugim djelovima svijeta.
Nezdrava hrana sa mnogo masti, šećera i soli, ali sa niskim sadržajem minerala i proteina, sve je učestalija u prehrani djece kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, upozoravaju iz UNICEF-a. Studije sprovedene u Senegalu, Nepalu, Tanzaniji i Kambodži pokazale su da velik broj djece jede nezdrave grickalice, najviše u urbanim zonama, ali takođe i u ruralnim područjima. Takva se hrana snažno promoviše oglašavanjem, a roditelji najčešće nisu dovoljno edukovani da bi znali koliko je nezdrava za njihovu djecu.